Pečená husa s chlupatými knedlíky a zelím

1 celá husa /svatomartinska-husa-s-droby/ 

2 – 3 jablka

2 polévkové lžíce zavařených brusinek

Sůl

celý kmín

 

1 kg syrových brambor

500 g hrubé mouky

1 vejce

Sůl

2 polévkové lžíce mléka

 

1 střední hlávka zelí

1 cibule

2 polévkové lžíce hladké mouky

1 čajová lžička celého kmínu

2 polévkové lžíce cukru

Sůl

Ocet

 
Jablka rozřízneme, jadřince vyjmeme. Důlky po jadřincích naplníme brusinkovou zavařeninou. Jablka složíme do původního tvaru a vložíme do husy. Naplněnou husu vložíme do pekáče, podlijeme vodou, osolíme a pokmínujeme. Pečeme přikrytou v troubě na 220°C asi 2,5 hodiny. Ke konci pečení husu odkryjeme, poléváme výpekem, aby se vytvořila kůrčička. Hlávku zelí nakrouháme. V kastrolu zpěníme nakrájenou cibuli a vložíme nakrouhané zelí. Přidáme celý kmín a podusíme cca 0,5 hodiny ( můžeme přidat 100 ml vody pro snadnější dušení). Měkké zelí zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a dochutíme cukrem, solí a octem. Oškrábané brambory nastrouháme, vymačkáme z nich lžící vodu. Přidáme mléko, vejce a mouku. Osolíme. Zaděláme hustší těsto. Lžící vkládáme těsto do vařící vody a vaříme asi 10-12 minut.