Pomalu pečená vepřová plec přeštická s bylinkami a pečenými brambory

Celkový čas přípravy: cca 4,5 hodiny (včetně pečení a odležení)

Ingredience (4 porce):

  • 1 kg vepřové plece bez kosti (přeštická)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušeného tymiánu (nebo hrst čerstvého)
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička sladké papriky
  • Sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1,5 kg brambor (ideálně menších, i se slupkou)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sušeného oregana

Postup:

  1. Příprava masa: Vepřovou plec očistěte a osušte. Smíchejte s dijonskou hořčici, med, hrubozrnnou hořčici, olivový olej, prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn, sladkou papriku, sůl a pepř. Maso pořádně potřeme touto marinádou a necháme alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) odležet v lednici.

  2. Pečení masa: Předehřejte troubu na 140 °C. Maso vložte do pekáče, přikryjte alobalem a pečte 3 hodiny. Po této době odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ještě 30 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.

  3. Příprava brambor: Brambory omyjte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Smíchejte s rozpuštěným máslem, solí, pepřem a oreganem. Rozprostřete je na plech s pečicím papírem a dejte do trouby k masu posledních 40 minut.

  4. Podávání: Maso vyndejte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a poté nakrájejte na plátky. Podávejte s pečenými bramborami a třeba s jednoduchým lehkým salátem.

🔥 Výsledkem je šťavnatá, dokonale ochucená vepřová plec s nádherně křupavou krustou a voňavými bramborami. Perfektní jídlo na víkendový oběd!