Celkový čas přípravy: cca 4,5 hodiny (včetně pečení a odležení)
Ingredience (4 porce):
- 1 kg vepřové plece bez kosti (přeštická)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného tymiánu (nebo hrst čerstvého)
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- 1,5 kg brambor (ideálně menších, i se slupkou)
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sušeného oregana
Postup:
-
Příprava masa: Vepřovou plec očistěte a osušte. Smíchejte s dijonskou hořčici, med, hrubozrnnou hořčici, olivový olej, prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn, sladkou papriku, sůl a pepř. Maso pořádně potřeme touto marinádou a necháme alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) odležet v lednici.
-
Pečení masa: Předehřejte troubu na 140 °C. Maso vložte do pekáče, přikryjte alobalem a pečte 3 hodiny. Po této době odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ještě 30 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.
-
Příprava brambor: Brambory omyjte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Smíchejte s rozpuštěným máslem, solí, pepřem a oreganem. Rozprostřete je na plech s pečicím papírem a dejte do trouby k masu posledních 40 minut.
-
Podávání: Maso vyndejte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a poté nakrájejte na plátky. Podávejte s pečenými bramborami a třeba s jednoduchým lehkým salátem.
🔥 Výsledkem je šťavnatá, dokonale ochucená vepřová plec s nádherně křupavou krustou a voňavými bramborami. Perfektní jídlo na víkendový oběd!